Wim T. Schippers

Jana Beranováprijs

.

Op vrijdag 15 december ontvangt Wim T. Schippers (1942)  de Jana Beranováprijs 2023. De jury van de Jana Beranováprijs 2023 bestaat uit Hans Sibarani (voorzitter), Gina van den Berg, Frank van Dijl, Julia van Weijen en ik zelf. Aan de prijs is een bedrag van € 4.000 verbonden. Stichting Woordnacht stelde de Jana Beranováprijs – vernoemd naar de levende Rotterdamse dichter (1932) en mede ondersteund door Boekhandel Donner- in 2019 in.

De jury benadrukt het iconische gehalte van Schippers en noemt de prijs ‘op het lijf geschreven’. De Jana Beranováprijs bekroont jaarlijks een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of moreel gangbare criteria.

Voor de prijsuitreiking zijn nog plaatsen beschikbaar. Wil je bij deze, toch wel unieke, bijeenkomst zijn, mail dan naar relatiebeheer@woordnacht.nl

Wim T. Schippers is natuurlijk bekend (toneel)schrijver, televisie- en programmamaker maar maakte van 1984 tot 1991 ook het meeste bizarre maar ook meest geweldige radioprogramma Ronflonflon met Jacques Plafond. Een onderdeel van dat programma was de poëzierubriek met Wilhelmina Kuttje (met twee T). Ik schreef hier al eerder  hier, hier , hier en hier over en ik plaatste toen ook al een gedicht van Wilhelmina Kuttje. Nu, om de prijs aan deze bijzondere Nederlander te benadrukken, nogmaals een gedicht uit de bundel ‘Kuttje compleet’ uit 1989 getiteld ‘Kopzorgen’.

.

Kopzorgen

(Uit de bundel De gedachten)

.

Wat gaat er om

in al die bolletjes met kuif

op steeltjes aan met allerhande

grutgevulde zak met vel met

uitgedraaide botten, ook wel romp?

Is het smachten naar gestreel?

.

Gedraag, gehaast, vol wens en drift

braaf, verdwaasd, den pens vol gift

o kroelend kakkend mensenbeest

waar o waar zit dan uw geest

die zelfbespieg’lend denkt te zijn

doch siddert in een valsche schijn

.

En huivert voor den dag van morgen

.

Foto: Niels Jens

Geplaatst op 13 december 2023, in Award, Dichtbundels, Favoriete dichters, Over Poëzie en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Wim T. Schippers maakt ook heel professioneel allerlei kunstwerken, die her en der en regelmatig in allerlei musea getoond worden -gelukkig! Boijmans had bij de entree soms de ‘pindakaasvloer’ en de vliegende- of zwevende? – steen. Ook zijn beeldend werk is uniek, speels maar vaak ook mooi.

  2. Ja, dit is dan wel een heel mooi gedicht van Wilhelmina. (Ik vind die achternaam zo verschrikkelijk flauw dat ik hem niet kan opschrijven). Zelf denk ik dat Wim T. het heel erg grappig zal vinden als ik hier meld dat ik zowel waanzinnige bewondering heb, allesbepalende bewondering zelfs voor heel veel van zijn werk (flesje spuitwater leeggooien in de Noordzee, Barend Servet, Sjef van Oekel, toneelstukken (dat met Olga Zuiderhoek naast me die ineens een rol bleek te hebben), de pindakaasvloer, het Willy Dobbeplantsoen) als dat ik totaal niks hoorde en zag in Ronflonflon, De Lachende Scheerkwast en mevrouw Wilhelmina.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.