Vermeer

Wisława Szymborska

.

Omdat het al weer even geleden is dat ik een gedicht van een Poolse dichter plaatste ging ik op zoek. Bijna vanzelf kom ik dan terecht bij Wisława Szymborska (1923 – 2012) een van de belangrijkste dichters van haar generatie in Polen en is een van de meest gelezen én gelauwerde dichters van deze tijd. Haar oeuvre bestaat uit slechts 400 gedichten, maar ze zijn wereldberoemd en uitgebracht in 40 talen. Ze won de Nobelprijs voor Literatuur in 1996 en het Nobelcomité noemde haar de Mozart van de poëzie.  Haar werk kenmerkt zich door een tedere kijk op alledaagse dingen. De gedichten van Szymborska worden vaak omschreven met termen als ‘speels’, ‘ironisch’ en ‘verrassend’. Ze slaagt er telkens in zich over het meest alledaagse te verwonderen en daarin een nieuw perspectief te openen: nuchter, helder, direct en vaak met humor.

Dit lees je terug in het gedicht ‘Vermeer’ over het schilderij het Melkmeisje dat ik nam uit de bundel ‘Hier’ uit 2009 in een vertaling van Karol Lesman.

.

Vermeer

.

Zolang die vrouw uit het Rijksmuseum

in geschilderde stilte en concentratie

uit een kan in een schaal

dag in, dag uit melk giet,

verdient de Wereld

geen einde van de wereld.

.

Geplaatst op 16 februari 2021, in Dichtbundels, Favoriete dichters, Gedichten in het Pools, Poëzie en Kunst en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Ik leerde haar werk kennen in 2019 tijdens ‘Nie Wiem’ in Damme (West-Vlaanderen). Hieronder deel ik info uit De Standaard van 27 maart 2019.
    “De Stichting IJsberg, die in Damme inzet op de beleving van kunst en literatuur, begint met een poëziewandeling op de vesten rond de stad. Op poëzietafels zijn gedichten te lezen, te beginnen met die van de Poolse dichteres en Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska (1923-2012). Rond haar speelse poëzie wordt ook een expo opgebouwd. Nie wiem (Pools voor ‘ik weet het niet’) combineert haar poëzie en collages met werk van ­hedendaagse collagekunstenaars als Sammy Slabbinck, Luc Fierens, Ria Verhaeghe en Stefaan De Croock (alias Strook).”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: