Collagegedichten

Jehudi van Dijk

.

Voor Vaderdag kreeg ik van mijn dochter het boek ’60 collagegedichten’ van kunstenaar Jehudi van Dijk. Een bijzonder fraai uitgegeven boek met collagegedichten van een dichter/collagemaker die gevonden was door dochterlief via Instagram @jehudi_werk.

In het boek staan dus 60 collagegedichten al vind ik de term wel wat misleidend. Het betreft hier namelijk in mijn ogen geen feitelijke collages, daarvoor is de afbeelding steeds 1 foto met daarop gesneden woorden uit kranten, tijdschriften en wat dies meer zij. Omdat ik het ook niet zeker wist heb ik even de definitie van ‘collage’ opgezocht:

Een collage is een kunstvorm, waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van uitgeknipte of gescheurde stukken papier of ander materiaal, die met lijm op een steviger drager, bij voorbeeld papier of schildersdoek geplakt worden. De gebruikte materialen kunnen bijvoorbeeld zijn: (kleine) losse objecten, knipsels uit tijdschriften (tekst, foto’s, advertenties), delen van originele foto’s, tekeningen, gescheurde stukjes van een mislukte aquarel. Het woord collage komt uit het Frans, van het werkwoord coller, waar het plakken of kleven betekent.

Als je deze wat ruime definitie hanteert is het gebruik van tekst dus feitelijk al een vorm van collage. Wat me ook opvalt bij Jehudi van Dijk is dat hij de losse woordjes plakt met plakband op een foto wat soms nog een extra vervreemdend effect geeft. Het is duidelijk dat de inhoud hier boven de vorm gaat en aangezien de inhoud steeds een gedicht is, kan ik hier moeilijk iets tegen hebben.

De gedichten in deze bundel zijn (naast de collagefoto’s) dan ook echt de moeite waard. Het boek is via donaties en een crowdfund-campagne tot stand gekomen en is via de boekhandel te bestellen. Op https://www.voordekunst.nl/projecten/11296-jehudis-collagegedichtenbundel-1 kun je meer lezen over de manier van werken van Van Dijk en de totstandkoming van deze bundel.

.

 

Geplaatst op 23 juni 2021, in Favoriete dichters, Gedichten in vreemde vormen, Poëzie en Kunst en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Als u dit misleidend vindt, dan heeft u het begrip “collagegedicht” niet helemaal begrepen. Dat is namelijk het vormen van een gedicht bestaande uit losse knipsels van zinnen, woorden en zinsdelen. Precies wat in dit boek zo prachtig is gedaan. De collage waar u op doelt, is de kunstvorm waarbij verschillende afbeeldingen uit verschillende media worden samengevoegd tot een nieuwe afbeelding. U haalt deze twee door elkaar.

    • Als je mijn nericht helemaal leest dan zie je dat ik mijn mening in het bericht al nuanceer. En denken we er hetzelfde over.

      • Dan is uw eigen inleiding in dit geval misleidend.

      • Nou nee, want na mijn eerste bevinding schrijf ik dat ik het ook niet zeker weet. En daarna pas ik mijn mening aan. Dan is er geen sprake van misleiding tenzij je alleen de eerste paar zinnen leest. Ik neem de lezer mee in mijn gedachten over collagegedichten.

      • Door het als statement in je inleiding te laten staan en het vervolgens halfslachtig te ontkrachten, misleid je de lezer onnodig.

      • Dat ben ik niet met je eens. Hoezo halfslachtig?

      • Of ik zet de lezer aan het denken, geef aan dat sommige dingen niet zijn wat ze lijken of waarover je een mening hebt die niet blijkt te kloppen. Maar laat me jou iets vragen: waarom ben je hier zo ‘fel’ op? Het is slechts mijn mening die ik ook nog nuanceer. Ik geef zelfs de definitie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.