Som
Dubbel-gedicht
.
Een dubbel-gedicht kenmerkt zich door twee gelijke titels, twee gelijke thema’s, soms de combinatie van een naam en een titel (J.C. Bloem en ‘Een bloem) en in het volgende voorbeeld door een woord met een betekenis dat in twee gedichten voorkomt. In de twee gedichten die vandaag het Dubbel-gedicht maken is dat het woord Som.
In het eerste gedicht van Anne Vegter (1958) ‘De middelen’ staat het woord in de 4e zin. Ze schreef dit gedicht als Dichter des Vaderlands in 2015 voor de Dichtkunstkrant. Het verscheen ook in dagblad Trouw in januari 2016.
In het tweede gedicht van Jean Pierre Rawie (1951), is het de titel van een gedicht ‘Som’ uit zijn bundel ‘De tijd vliegt, maar de dagen gaan te traag’ uit 2012.
.
De middelen
.
Wat helpt is een wonder,
een zintuig is ook een gunst
.
wat helpt is een tatoeage:
‘liefde is de som van gemis’
.
wat helpt is de zin van een peer
die openscheurt in de pluk
.
wat helpt is een dwars kind,
het verandert, het begint
.
wat helpt is de gift van een vriend,
hij likt zijn schitterende hand
.
wat helpt is een buigende koning,
hij lekt een traan op zijn land.
.
Som
.
Een huis, al veertig jaar,
een vrouw, een kat,
dezelfde vriendenschaar,
dezelfde stad.
.
In duizend straten maar
één enkel pad
te gaan. En dat je daar
genoeg aan had.
.
Geplaatst op 13 oktober 2021, in Dichtbundels, Dubbel-gedicht, Favoriete dichters en getagd als 1951, 1958, 2012, 2015, 2016, Anne Vegter, begrippen, combinatie, dagblad, De middelen, de som, De tijd vliegt maar de dagen gaan te traag, dichtbundel, dichter, dichters, Dichtkunstkrant, Dubbel-gedicht, gedicht, gedichten, gedichtenbundel, Jean Pierre Rawie, namen, poëzie, poëziebundel, Som, titels, Trouw, woorden. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.
‘liefde is de som van gemis’
…
Heerlijke versregel.Zo schitterend banaal.