Atomium

Bart Chabot

.

Brussel als reisbestemming is zeker de moeite waard. En zelfs het Atomium, het futuristische gebouw dat werd neergezet ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1958, is een bezoekje waard. Al was het maar voor de foto. Grappig feit is dat de bollen van het Atomium destijds in aluminium werden uitgevoerd. Waarschijnlijk was de reden dat aluminium op dat ogenblik aanmerkelijk beter bestand was tegen corrosie dan staal. Van 2004 tot 2006 onderging het monument een twee jaar durende opknapbeurt. Het Atomium was gedurende die tijd gesloten voor het publiek. Er werd onder meer aluminium bekleding vervangen door een speciaal type roestvast staal.

Bart Chabot publiceerde in 2004 in zijn bundel ‘Greatest hits, Volume I, het gedicht ‘het atomium, brussel 1958’.

.

het atomium, brussel 1958

.

zeer belangrijk bericht

.

gezien het grote gevaar

verbonden aan wijde

of lange kleding

bij het stijgen

per rollende trap

verzoeken wij het publiek

zich te ontdoen

van lange mantels

vooraleer

zich op de roltrappen te begeven

.

het bestuur wijst

alle verantwoordelijkheid af

in geval van ongeluk

houdt de kinderen bij de hand

draag uw hond

.

het bestuur

.

Geplaatst op 22 juni 2020, in Dichtbundels, Favoriete dichters, Vakantie poëzie en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Michiel van Hunenstijn

    Grappig feit is dat de bollen van het Atomium destijds in aluminium werden uitgevoerd. Je weet alleen pas dat het feit grappig is, als je weet dat het atomium een ferro-atoom verbeeldt.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Atomium

  2. Mooie poezie was het enige dat ik wou lezen!

  3. Uitjes in1958 wereldtentoonstelling, niet het Atomium in wel een kabelbaan over het het hele terrein. De eerste film op alle muren tegelijk, volkomen de weg kwijt. Inhakend op Belfast, een Nederlandse man verloofd met iemand uit de Ierse Burgeroorlog om haar af te leiden nam hij haar mee naar het Atomium. Ze raakte volkomen in paniek opgesloten. Opgelucht stapte ze op het vliegtuig naar Belfast. Bernadette Devlin. Angela Davis. Joke Kool- Smit
    Manja Croiset -Kool, mijn moeder was daf.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.